Witajcie :)
Dziś prosty pomysł na dodatek do obiadu - sałatka ze smażonej marchewki z żurawiną i imbirem. Połączenie może nie jest oczywiste, ale sprawdziło się świetnie. Całość jest dosyć słodka, ale wyczuwalny jest też kwaskowy smak. Taką sałatkę na ciepło polecamy najbardziej do pieczonych mięs.
Przepis oryginalny znalazłyśmy w gazetce "Moje Gotowanie" nr 12/2014.
Przepis oryginalny znalazłyśmy w gazetce "Moje Gotowanie" nr 12/2014.
Składniki:
6 marchewek
cebula
kawałek świeżego imbiru
łyżka curry
garść suszonej żurawiny
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
1. Marchewki obierz i pokrój na cienkie plasterki, polej łyżką oliwy i duś na patelni przez ok 10 minut. Tak podsmażoną marchewkę przełóż na talerz.
2. Obierz cebulę i imbir, a następnie pokrój je w drobną kostkę i podsmaż na patelni, dodając łyżkę oleju, curry oraz żurawinę. Gdy cebula się zeszkli, wrzuć na patelnię marchewkę, wymieszaj całość i duć jeszcze 5 minut by smaki dobrze się przegryzły.
3. Gotową sałatkę przestudź lekko, dodaj sok z cytryny odrobinę soli i pieprzu do smaku. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Nasze oceny:
Basia: Taka słodko-kwaśna marchewka na ciepło bardzo mi smakuje. Następnym razem zrobię podwójną porcję. Moja ocena: 10/10.
bardzo ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńKusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuńTakie proste a jakie pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa sałatka, muszę zrobić sobie do pracy :)
OdpowiedzUsuńbardzo oryginała i nie ukrywam, ze bardzo mi sie podoba
OdpowiedzUsuńWspaniale to wygląda, bardzo zachęcająco. No i dodatki do marchewki w postaci imbiru i żurawiny są genialne !
OdpowiedzUsuńKusząca marchewka i ciekawe połączenie marchewki z imbirem
OdpowiedzUsuńKusząca marchewka i ciekawe połączenie marchewki z imbirem
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja :-)
OdpowiedzUsuńMoje smaki:)
OdpowiedzUsuńzazwyczaj duszę marchewkę, ale smażona? No,no,no.. jeszcze takie dodatki- kusicie! :)
OdpowiedzUsuńMi ten pomysł bardzo się podoba :)
OdpowiedzUsuńCałość komponuje się doskonale :)
OdpowiedzUsuń